Smażony bakłażan z czosnkiem czyli przepis na prosty dodatek do głównych dań lub składnik wegetariańskiego obiadu, bo można zaserwować bakłażan z czosnkiem z dodatkiem ugotowanego ryżu.
Słowo kluczowe: bakłażan smażony z czosnkiem, bakłażan z czosnkiem
Servings: 4
Calories: 278kcal
Author: Dorota Kamińska
Składniki
2bakłażanyduże
6łyżeczekcukrupolecam cukier brzozowy czyli ksylitol, erytrytol lub całkowite pominięcie dodatku cukru w przypadku diety o niskim indeksie glikemicznym i problemach z cukrzycą
6łyżeczekoctu jabłkowegoostatecznie można go zastąpić zwykłym, spirytusowym, ale trzeba go dać 3 razy mniej
3ząbkiczosnku
oliwa z oliwek
Instrukcje
Bakłażany myję, osuszam i kroję w kostkę o rozmiarach ok. 3x3 cm. Jeśli nie są dobrze dojrzałe - porządnie solę i odstawiam na kilka minut, a potem przepłukuję wodą i delikatnie odciskam.
W woku (lub na dużej, teflonowej albo ceramicznej patelni) rozgrzewam oliwę z oliwek (nie daję jej zbyt dużo; wystarczy, żeby lekko pokryła dno patelni; w woku rozprowadzam oliwę po całej powierzchni). Smażę połowę bakłażanów na średnim ogniu, cały czas mieszając.
Kiedy kostki bakłażanowe delikatnie zbrązowieją i zmiękną, można wyłożyć je na talerz i usmażyć pozostałe (dolewając nową oliwę).
Gdy wszystkie bakłażany są już usmażone i leżą na talerzu wzbudzając apetyt, dolewam jeszcze trochę oliwy na wok i wrzucam wyciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Podsmażam go na złocisty kolor.
Zasypuję czosnek cukrem i zalewam sosem sojowym i octem. Zagotowuję, stale mieszając.
Dokładam bakłażany i na małym ogniu podgrzewam całość przez 3-5 minut.
Podaję z białym ryżem i czymś zielonym (np. szczypiorkiem albo cebulką dymką). Ja postanowiłam dorzucić na talerz odrobinę sałaty lodowej, chociaż do Chin raczej jej daleko :).