Bakłażan z grilla, doprawiony odrobiną soli i pieprzu oraz suszonych ziół, skropiony oliwą. Szybki i łatwy bakłażan grillowany - przepis krok po kroku na dodatek do drugiego dania lub bezmięsną przekąskę.
1ząbek czosnkuprzeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony
suszony tymianek, oregano lub bazylia
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Instrukcje
Jeśli bakłażan jest gorzki w smaku i niedojrzały, solimy jego plasterki od serca, odstawiamy na ok. 30 minut, a potem dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i odciskamy.
Obsypujemy plasterki bakłażana solą, smarujemy każdy z obu stron oliwą (najlepiej za pomocą pędzelka), nacieramy czosnkiem i doprawiamy pieprzem. Odstawiamy na kilkanaście minut, najlepiej do lodówki.
Na bardzo dobrze rozgrzanym grillu, patelni do grilla lub w piekarniku, w temperaturze 220 st. C (najlepiej z włączoną opcją grillowania) grillujemy plastry bakłażana po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Staramy się niepotrzebnie nie obracać plastrów na ruszcie, żeby mogły uzyskać ładny wzorek w postaci ciemnych pasków.
Zdejmujemy z rusztu i opcjonalnie posypujemy tartym serem żółtym, np. parmezanem.