1kgburakówugotowane w skórce, ostudzone, obrane, utarte na tarce o grubych oczkach
2jabłkakwaśne; obrane, pokrojone w kostkę
4cebuledrobno pokrojone
1selerobrany, pokrojony w kostkę
5grzybów suszonychnamoczone w zimnej wodzie na 1 godzinę przed gotowaniem barszczu
4ząbki czosnkuprzeciśnięty przez praskę
sok z ½ cytryny
1listek laurowy
kilka ziarenziela angielskiego
kilka ziarenowoców jałowca
2-3goździki
sól, cukier, pieprz
Instrukcje
Grzyby zalewam 3 szklankami zimnej wody, doprowadzam do wrzenia, gotuję przez 15 minut. Wyjmuję z wywaru (nie wyrzucam, wykorzystam je przygotowując uszka do barszczu).
Do wywaru dodaję cebulę, czosnek i seler. Gotuję do miękkości. Wyjmuję warzywa z wywaru (można zmiksować je w blenderze, przyprawić, podgrzać i podać np. jako mus do mięsa następnego dnia lub przygotować warzywną zupę-krem).
Buraki zalewam 1 l wrzątku, zagotowuję. Dodaję jabłka i przyprawy (najłatwiej dodać przyprawy zamknięte w sitku - będzie je łatwiej odcedzić z barszczu) oraz sok z cytryny. Mieszam, doprowadzam do wrzenia. Odstawiam.
Wlewam do buraków wywar grzybowo-warzywny, doprawiam i odstawiam na ok. 1 godzinę.
Przed podaniem przecedzam barszcz przez gęste sito. Podaję podgrzany, z uszkami, gotowaną białą fasolą albo knyszami z cebulą lub pierogami.