Barszcz ukraiński z kawałkami warzyw, gotowany z dodatkiem zakwasu, lekko zabielony, serwowany z fasolą. Bardzo pożywny i zdrowy barszcz z warzywami na co dzień lub od Święta.
1burakok. 300 g; obrany, pokrojony w kostkę o boku 1 cm
1marchewkaok. 100 g; obrana, pokrojona w kostkę o boku 1 cm
½pietruszkiok. 50 g; obrana, pokrojona w kostkę o boku 1 cm
kawałek seleraok. 25 g; obrany, pokrojony w kostkę o boku 1 cm
1cebuladuża; pokrojona w półksiężyce
2-4ząbkiczosnkupokrojony w cienkie plasterki; połowę można przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać i zostawić do dodania na surowo do gotowego barszczu
1ziemniakok. 100 g, obrany, pokrojony w kostkę o boku 1 cm, przełożony do osobnej miseczki
2liściekapusty włoskiejlub 4 liście kapusty pekińskiej; pokrojone w cienkie paski
5łyżek pulpy pomidorowejlub 1 dojrzały i słodki, wypestkowany pomidor zmiksowany w blenderze
1lwody
½szklanki zakwasu z burakówmożna dodać mniej
½szklanki gęstego jogurtu, kefiru lub kwaśnej śmietanymożna dodać mniej
3łyżki masła lub oleju
4ziarna pieprzu
4ziarna suszonych owoców jałowca
4ziarna ziela angielskiego
4goździki
1łyżka suszonego lubczyku
1łyżeczka soli
Dodatkowo
100gbiałej fasoliugotowana
natka pietruszki
Instrukcje
Cebulę i czosnek szklę na maśle lub oleju, na niedużym ogniu, ze szczyptą soli.
Dodaję połowę z pokrojonych warzyw: buraka, marchewki, pietruszki, selera. Duszę przez ok. 5 minut na niedużym ogniu.
Zalewam warzywa wodą, dodaję sól, zioła i przyprawy. Zagotowuję.
Zmniejszam ogień, żeby barszcz lekko bulgotał i gotuję przez 20 minut.
Odcedzam warzywa (staram się zostawić jak najwięcej cebuli w garnku) i miksuję je w blenderze. Nieugotowane wcześniej kawałki pietruszki, marchewki, selera i buraka dodaję do garnka i gotuję przez 10 minut. Po 5 minutach dodaję pokrojony ziemniak.
Do barszczu dokładam kapustę, przykrywam pokrywką i wyłączam palnik.
Do zmiksowanych warzyw dodaję pulpę pomidorową i jogurt, dokładnie mieszam. Dolewam 1 łyżkę barszczu, znów mieszam. Powtarzam czynność z barszczem jeszcze 1-2 razy. Całą mieszankę jogurtową wlewam do garnka z barszczem.
Dolewam do barszczu zakwas z buraków, mieszam całość, doprawiam w razie potrzeby i serwuję barszcz ukraiński z fasolą, posypany natką pietruszki.