1kgbatatówobrane, pokrojone w grubą kostkę lub grube frytki
4łyżkimasła klarowanegomożna zastąpić olejem roślinnym przeznaczonym do smażenia
2łyżkisoku z cytrynyopcjonalnie
1łyżeczkachililub cynamonu, albo mieszanki garam masala
świeża miętaopcjonalnie
sól, pieprz
Instrukcje
Na średnim ogniu rozgrzewam tłuszcz na patelni.
Wrzucam na patelnię bataty i smażę przez ok. 10 minut. Co 2 minuty obracam warzywa, żeby przysmażyły się równomiernie.
Posypuję solą i pieprzem oraz chili lub cynamonem. Potrząsam na patelni, żeby przyprawy rozprowadziły się równomiernie. Podsmażam jeszcze przez ok. 1 minutę.
Zdejmuję z ognia i skrapiam sokiem z cytryny bezpośrednio na patelni. Delikatnie potrząsam, żeby dobrze rozprowadził się po batatach.