Przepis na batony proteinowe z białkami jajek, odżywką białkową i serem oraz bakaliami. Dietetyczne batony proteinowe o niskim indeksie glikemicznym, słodzone ksylitolem lub syropem z agawy.
50-100gmigdałów, orzechów lub wiórków kokosowychsiekane lub w płatkach
80gbiałka w proszkuodżywka białkowa
3-5łyżek ksylitolu lub syropu z agawy
Instrukcje
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy.
Przekładamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką/bułką tartą/kaszą manną. Ugniatamy całość i wyrównujemy wierzch za pomocą łyżki.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez ok. 30 minut, do zrumienienia wierzchu.
Wystudzone ciasto kroimy nożem w kształt batoników. Można zawinąć każdy z osobna w papier śniadaniowy.