⅛łyżeczkiśrodka zakwaszającegoopcjonalnie; sok z cytryny lub pomarańczy, ocet winny lub kwaśny winian potasu
1szczypta soli
Instrukcje
Nagrzewamy piekarnik do 100 °C. Na blaszce kładziemy papier do pieczenia.
Białka umieszczamy w dość dużej, niemetalowej misce, dodajemy sól i na najniższych obrotach miksera ubijamy sztywną pianę. Opcjonalnie: w momencie gdy białka z przezroczystych zmieniają kolor na biały, można dodać środek zakwaszający.
Stopniowo dodajemy część cukru, cały czas ubijamy. Powinna nam wyjść gęsta, gładka masa, która nie wylewa się z miski, nawet po obróceniu do góry dnem.
UWAGA: miska i mikser powinny być całkowicie czyste, a w białkach nie może znajdować się ani trochę żółtka. W przeciwnym razie masa niestety się nie uda.
Masę nakładamy na papier do pieczenia. Sposobów jest oczywiście wiele. Najprościej nakładać za pomocą stołowej łyżki, a jeśli chcemy się pokusić o przygotowanie w bardziej artystycznym stylu, dobrze mieć w domu szprycę do wyciskania masy.
Przy nakładaniu pamiętamy o zachowaniu odpowiedniej odległości, najlepiej ok. 6 cm, pomiędzy poszczególnymi bezami.
Pieczemy przez ok. 45 minut na środkowej półce piekarnika. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy bezy w środku jeszcze na godzinę.