Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
sztuk
Mniejszy
Normalny
Większy
Bezy czekoladowe
Wspaniałe bezy czekoladowe, chrupkie i kruche z zewnątrz i ciągnące w środku, z dodatkiem kawałków gorzkiej czekolady. Doskonała alternatywa dla klasycznych bez białych.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
15
minuty
minuty
Czas gotowania:
1
godzina
godzina
Łączny czas:
1
godzina
godzina
15
minuty
minuty
Rodzaj:
Deser
Kuchnia:
Francuska
Słowo kluczowe:
bezy czekoladowe
Servings:
18
sztuk
Calories:
40
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
3
białka
¾
szklanki
cukru pudru
50
g
gorzkiej czekolady
½ tabliczki; pokrojona w kostkę o boku ok. 5 mm
3
łyżki
gorzkiego kakao
szczypta soli
Instrukcje
W czystej, wytartej do sucha misce, ubijam białka o temperaturze pokojowej ze szczyptą soli, na sztywną pianę.
Stopniowo dodaję cukier, ubijając cały czas, do uzyskania ciągnącej się piany.
Dodaję do piany kakao i czekoladę i delikatnie mieszam całość za pomocą łyżki.
Nakładam masę za pomocą łyżki lub szprycy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekę bezy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 140 °C góra+dół (lub 120 °C przy włączonym termoobiegu).
Po upieczeniu pozostawiam bezy na 1 godzinę w wyłączonym, zamkniętym piekarniku.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Uwagi
Piana z białek
– jak ubić
Wartości odżywcze
Serving:
1
sztuka
|
Kalorie:
40
kcal
|
Carbohydrates:
6
g
|
Fat:
1
g
|
Sód:
11
mg
|
Potas:
41
mg
|
Cukier:
5
g
|
Wapń:
3
mg
|
Żelazo:
0.5
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!