Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Biała kiełbasa w sosie piwnym
Biała kiełbasa w sosie piwnym czyli wielkanocna biała kiełbasa z piwem, cebulą i pietruszką, w delikatnym, aromatycznym sosie.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
5
minuty
minuty
Czas gotowania:
35
minuty
minuty
Łączny czas:
40
minuty
minuty
Rodzaj:
Danie główne
Kuchnia:
Polska
Słowo kluczowe:
biała kiełbasa duszona, biała kiełbasa w piwie, biała kiełbasa z sosem piwnym
Servings:
6
Calories:
600
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
1
kg
białej kiełbasy
1
cebula
drobno pokrojona
2
łyżki
mąki
2
łyżki
białego octu
1
szklanka
jasnego, lekkiego piwa
50
g
masła
¼ kostki
1½
szklanki
wody
natka pietruszki
posiekana
sól, pieprz
1
łyżka
cukru
Instrukcje
Wodę, piwo i cebulę z octem zagotowujemy na patelni.
Dodajemy kiełbasę w całości, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy przez 15 minut pod przykryciem, na średnim ogniu.
Wyjmujemy kiełbasę z garnka, studzimy i kroimy na kawałki o grubości ok. 2,5 cm.
Mąkę delikatnie podsmażamy na patelni z roztopionym masłem.
Dodajemy wywar piwny z cebulą, cukier i zagotowujemy, cały czas mieszając.
Gdy sos zgęstnieje, dodajemy pokrojoną kiełbasę i trzymamy na ogniu jeszcze przez 5 minut.
Podajemy kiełbasę z sosem, udekorowaną natką pietruszki.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Uwagi
Jak pokroić cebulę
Wartości odżywcze
Serving:
200
g
|
Kalorie:
600
kcal
|
Carbohydrates:
5
g
|
Białko:
25
g
|
Fat:
51
g
|
Tłuszcze nasycone:
18
g
|
Cholesterol:
137
mg
|
Sód:
1126
mg
|
Potas:
465
mg
|
Cukier:
2
g
|
Witamina A:
560
IU
|
Witamina C:
6.1
mg
|
Wapń:
27
mg
|
Żelazo:
2.1
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!