Biały lukier królewski powstaje po ubiciu białek na pianę i wymieszaniu ich z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny i wanilią. To lukier biały jak śnieg, idealny do dekorowania świątecznych ciast i pierniczków.
1szklanka cukru pudrujeśli lukier ma służyć do wykonywania bardzo drobnych dekoracji, ilość cukru można zwiększyć, nawet o 1 szklankę
3łyżki soku z cytryny
1łyżeczka ekstraktu z waniliiopcjonalnie
szczypta soliopcjonalnie
Instrukcje
Ubijam białka z solą na sztywną pianę za pomocą miksera.
Dosypuję cukier puder, ubijam do połączenia składników i uzyskania gładkiej piany o drobnych bąbelkach.
Pod koniec ubijania dodaję sok z cytryny.
Lukier jest od razu gotowy do wykorzystania. Można rozsmarowywać go łyżką lub łopatką, albo wykorzystać do wykonywania dekoracji za pomocą szprycy o końcówce z niedużym otworem.
Konsystencję lukru można regulować, dodając mniej lub więcej cukru pudru. Z podanych proporcji wyjdzie bardzo dużo lukru, wystarczająco do udekorowania całego, kwadratowego ciasta o boku 23 cm. Do dekorowania pierniczków można przygotować lukier z połowy porcji.Gęstszy lukier nada się do drobnych dekoracji, np. pierniczków świątecznych.Przydatne poradniki: