Bigos wegetariański z soją lub fasolą i mieszanką kiszonej kapusty białej oraz świeżej, czerwonej kapusty. Najlepszy bigos wegetariański lub wegański na święta.
200gsoinamoczona w dużej ilości zimnej wody przez ok. 12 godzin; można zastąpić fasolą
6suszonych śliwekpokrojone w cienkie paski, namoczone w zimnej wodzie
1cebuladrobno pokrojona
1szklanka czerwonego wina wytrawnego
1-2łyżki soku z cytrynyopcjonalnie
2łyżki klarowanego masła lub oliwy z oliwekwersja wegańska na oliwie
1łyżeczka imbiruświeży, utarty na tarce o drobnych oczkach
sól
Instrukcje
Soję (lub fasolę) gotuję w bardzo dużej ilości wody (2 razy więcej wody niż soi) na średnim ogniu, przez ok. 3 godziny.
Kapusty zalewam zimną wodą (kiszoną wcześniej należy odcisnąć), doprowadzam do wrzenia i gotujemy w jednym garnku, przez ok. 1,5 godziny, do miękkości.
Cebulę szklę na tłuszczu.
Do zeszklonej cebuli dodaję ugotowane kapusty i soję, czerwone wino, śliwki i imbir i duszę pod przykryciem przez ok. 10-15 minut.
Doprawiam bigos solą i opcjonalnie zakwaszam 1-2 łyżkami soku z cytryny.