Najlepsze bliny z kawiorem na cieście drożdżowym z mąki gryczanej, serwowane ze śmietaną lub gęstym jogurtem. Pyszne bliny z kawiorem - ekskluzywne śniadanie lub przekąska.
½szklanki mąki pszennej lub żytniejw wersji bezglutenowej można w całości wykorzystać mąkę gryczaną lub zastąpić mąkę pszenną uniwersalną mieszanką bezglutenową
25gświeżych drożdży
1szklanka mlekao temperaturze pokojowej; można zastąpić jogurtem naturalnym, maślanką, kefirem
2jajka
szczypta soli
1łyżeczka cukru
5łyżek stopionego masła
olej do smażenia
Dodatki
1słoiczekczarnego kawioruok. 100 ml
1słoiczekikry łososiaok. 100 ml
kwaśna śmietana 12%w lżejszej i zdrowszej wersji polecam zastąpić gęstym jogurtem naturalnym, np. greckim
sok z cytrynyopcjonalnie
Instrukcje
Ciasto na bliny
Drożdże rozcieram z cukrem oraz kilkoma łyżkami podgrzanego (ale nie gorącego!) mleka (lub jogurtu, kefiru, maślanki).
Dodaję do drożdży mąkę pszenną lub żytnią (albo gryczaną lub bezglutenową), przykrywam ściereczką i odstawiam na ok. 15 minut, w ciepłe miejsce, bez przeciągów, do zabąbelkowania i podrośnięcia.
Do większej miski przesiewam pozostałe mąki, dodaję resztę mleka, rozkłócone jajka i sól oraz wyrośnięty rozczyn. Mieszam do połączenia składników, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
Dodaję do ciasta roztopione masło i znów mieszam całość do połączenia składników. Przykrywam ściereczką, odstawiam w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na ok. 15-25 minut do wyrośnięcia.
Smażenie blinów z kawiorem
Ciasto nakładam łyżką na rozgrzaną, nasmarowaną olejem patelnię o nieprzywierającej powłoce. Smażę z obu stron na złocisty kolor, co drugą partię smażenia blinów poprzedzam posmarowaniem patelni olejem.
Serwuję gorące lub na zimno, ze śmietaną lub jogurtem i kawiorem, opcjonalnie skropione sokiem z cytryny.
Uwagi
Bliny z kawiorem bez laktozy - mleko wystarczy zastąpić jogurtem naturalnym, kefirem lub maślanką, które nie zostały zagęszczone mlekiem w proszku.Bliny z kawiorem bezglutenowe - mąkę pszenną lub żytnią można zastąpić dodatkową mąką gryczaną lub uniwersalną mieszanką bezglutenową.