Boeuf Stroganow, znany też pod nazwą Beef Stroganoff lub, w Polsce, jako strogonow. Podsmażana w panierce wołowina, duszona w sosie pomidorowo-pieczarkowym z dodatkiem wina i śmietanki.
1lampka wytrawnego winado wołowiny lepsze jest czerwone, ale można użyć też białego
sól, pieprz
300gpieczarekpokrojone na plasterki
1cebuladrobno pokrojona
Instrukcje
Umytą, oczyszczoną z tłuszczu i osuszoną wołowinę kroimy wzdłuż włókien w kilkumilimetrowe plastry, następnie w poprzek w cienkie paski o grubości ok. 1 cm.
Przekładamy wołowinę do salaterki i skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Odstawiamy.
Do garnka wlewamy 1 łyżkę oliwy i szklimy cebulę.
Na suchej patelni podsmażamy pieczarki. Powinny puścić sok, który odparowujemy. Odparowane pieczarki zalewamy 1 łyżką oliwy i smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
Usmażone pieczarki przekładamy do zeszklonej cebuli i zostawiamy na małym ogniu.
Wołowinę obtaczamy delikatnie w mieszance mąki pszennej i ziemniaczanej. Smażymy szybko partiami na oliwie aż do lekkiego zrumienienia (szybkie smażenie sprawia, że mięso zamyka pory i w duszeniu nie "odda" zbyt dużo smaku do sosu). Usmażone mięso przekładamy do garnka z cebulą i pieczarkami, dobrze mieszamy.
Na patelni, na której smażyło się mięso, doprowadzamy do wrzenia bulion. Dodajemy wino, mieszamy i wlewamy do garnka z mięsem. Dokładnie mieszamy.
Mięso zalewamy sosem pomidorowym, mieszamy i dusimy. W zależności od rodzaju wołowiny potrwa to: do zagotowania (polędwica wołowa), do 10 minut (rostbef) lub do 30 minut (krzyżowa, kark).
Zalewamy śmietaną, ponownie zagotowujemy i ewentualnie doprawiamy. Pozostawiamy na małym ogniu jeszcze przez kilka minut, pod przykryciem.