Pyszna botwinka do obiadu z opcjonalnym dodatkiem cebuli lub czosnku, zagęszczana śmietanką, mlekiem kokosowym lub serem pleśniowym, posypana sezamem lub migdałami w płatkach.
2pęczkibotwinkiumyta, osuszona; pokrojona w kawałki o szerokości ok. 2-3 cm
4łyżki masław wersji wegańskiej olej kokosowy
4łyżki śmietanki kremówkigęsta, np. creme fraiche; można zastąpić serem pleśniowym brie lub camembert, ok. 50 g; w wersji wegańskiej gęste mleko kokosowe z puszki
sól, pieprz
sezam lub płatki migdałówuprażone na suchej patelni; do posypania
1cebulaopcjonalnie; mała, drobno pokrojona; można zastąpić 3 ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę
Instrukcje
Na patelni, na średnim ogniu, szklę cebulę lub czosnek.
Dodaję botwinkę i podsmażam aż do miękkości (kilka minut; listki ściemnieją, a całość zmniejszy objętość niemal dwukrotnie).
Dodaję śmietankę lub ser pleśniowy w kawałkach, albo mleko kokosowe i mieszam. Botwinki ze śmietanką lub mlekiem kokosowym nie trzeba już dłużej gotować. Wersję z serem pleśniowym trzymam na niedużym ogniu aż do jego całkowitego rozpuszczenia, mieszając cały czas w czasie gotowania.
Doprawiam solą i pieprzem, następnie serwuję, opcjonalnie posypując sezamem lub migdałami.