Klasyczne brownie amerykańskie z czekoladą i, opcjonalnie, dodatkiem orzechów. Można upiec je na lekko wilgotne w środku lub zamrozić masę przed pieczeniem i przygotować brownie chrupiące z wierzchu i ciągnące w środku.
1⅓szklankicukrumożna zmniejszyć nawet do ¾ szklanki, jeśli czekolada jest słodsza i ma w składzie więcej cukru niż kakao
⅔szklankimąki
200gmasła1 kostka
6jajek
200gorzechówopcjonalnie; łuskane, np. włoskie lub ziemne, pecan, macadamia albo pistacje
Instrukcje
W średnim rondlu zagotowuję wodę. Wstawiam do gotującego się cały czas wrzątku mały rondel i roztapiam w nim, w kąpieli wodnej, czekoladę i masło, stale mieszając (w ten sposób nic się nie przypali). Odstawiam do przestygnięcia.
W dużej misce ubijam jajka z cukrem. Wlewam ostudzoną masę czekoladową, dalej ubijając.
Powoli dosypuję mąkę, ubijam wszystkie składniki na jednolitą masę.
Na koniec, opcjonalnie, dodaję rozdrobnione (grubo posiekane lub zmielone) orzechy.
Wlewam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Wstawiam do rozgrzanego do temperatury 200 °C piekarnika i piekę ok. 20 minut.
Nakłuwam ciasto patyczkiem w środkowej części i sprawdzam, czy się upiekło. Jeśli patyk jest „prawie suchy” (musi zostać na nim parę okruszków), ciasto jest gotowe. Powinno być suche z wierzchu i lekko wilgotne w środku.
Ciasto należy pokroić, zanim wystygnie. Masę przelaną do foremki można zamrozić przed pieczeniem i wstawić, zamrożoną, do piekarnika. Po upieczeniu takie brownie będzie chrupkie z wierzchu i wilgotne, lejące w środku.