Brownie z fasoli za to przygotowane na bazie ugotowanej, czerwonej fasolki, z dodatkiem jajek, oleju i proszku do pieczenia. Doskonałe brownie z fasolą i dobrej jakości kakao.
½puszkiczerwonej fasolipuszka ok. 450 g; fasola odcedzona z zalewy
2jajkaduże
2łyżeczki proszku do pieczeniaw wersji bezglutenowej trzeba wybrać proszek bezglutenowy lub wykorzystać mieszankę 1 łyżeczki sody oczyszczonej i 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej
4łyżki kakao
½szklanki oleju
½-¾szklanki cukrupolecam cukier brzozowy czyli ksylitol, ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny
1łyżka likieru pomarańczowegoopcjonalnie
Instrukcje
Nastawiam piekarnik na 180 °C (góra + dół). Wszystkie składniki miksuję krótko w blenderze na gładką masę (można też rozdusić fasolę widelcem, następnie rozmiksować z cukrem, olejem i likierem, dodać po 1 jajku, za każdym razem rozmiksowując na gładko, a na koniec dosypać kakao i proszek do pieczenia i wymieszać na najniższych obrotach do połączenia).
Przelewam do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i wstawiam do piekarnika.
Piekę przez 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu od razu wyjmuję z piekarnika i studzę w foremce, na kratce.