Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Brukselka pieczona
Brukselka pieczona czyli pyszna brukselka z piekarnika z dodatkiem oliwy, czosnku, mięty i orzechów włoskich.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
15
minuty
minuty
Czas gotowania:
25
minuty
minuty
Łączny czas:
40
minuty
minuty
Rodzaj:
Dodatek do obiadu
Kuchnia:
Polska
Słowo kluczowe:
brukselka pieczona, brukselka z piekarnika
Servings:
8
Calories:
210
kcal
Author:
Superfood po polsku
Składniki
1
kg
brukselek
umyte, od spodu nacięte „na krzyż” lub pokrojone na połówki
1
szklanka
orzechów włoskich
2
ząbki
czosnku
przeciśnięty przez praskę
4
łyżki
listków mięty
opcjonalnie; posiekane
2
łyżki
oliwy
sól, pieprz
Instrukcje
Rozgrzewam piekarnik do 200 °C (góra+dół).
W dużej misce przerzucam brukselkę z oliwą, czosnkiem, solą, pieprzem i orzechami.
Przekładam wszystkie składniki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli brukselki są przekrojone, układam je zaokrągloną częścią ku górze.
Piekę przez ok. 20-25 minut. Od razu serwuję, opcjonalnie mieszając je wcześniej z miętą.
Wartości odżywcze
Serving:
135
g
|
Kalorie:
210
kcal
|
Carbohydrates:
14
g
|
Białko:
7
g
|
Fat:
16
g
|
Tłuszcze nasycone:
2
g
|
Sód:
1195
mg
|
Potas:
579
mg
|
Fiber:
6
g
|
Cukier:
3
g
|
Witamina A:
980
IU
|
Vitamin B1:
1
mg
|
Vitamin B2:
1
mg
|
Vitamin B3:
1
mg
|
Vitamin B5:
1
mg
|
Vitamin B6:
1
mg
|
Witamina C:
107
mg
|
Vitamin E:
2
mg
|
Vitamin K:
224
µg
|
Wapń:
76
mg
|
Copper:
1
mg
|
Żelazo:
2
mg
|
Manganese:
1
mg
|
Magnesium:
59
mg
|
Phosphorus:
154
mg
|
Selenium:
3
µg
|
Zinc:
1
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!