Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Brukselka smażona
Brukselka smażona z dodatkiem orzechów włoskich, czosnku i rodzynek lub żurawiny. Doskonała jako dodatek do ryby lub mięsa, a także samodzielne danie warzywne.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
5
minuty
minuty
Czas gotowania:
10
minuty
minuty
Łączny czas:
15
minuty
minuty
Rodzaj:
Dodatek do obiadu
Kuchnia:
Polska
Słowo kluczowe:
brukselka smażona
Servings:
8
Calories:
227
kcal
Author:
Superfood po polsku
Składniki
1
kg
brukselek
umyte, od spodu nacięte „na krzyż”
½
szklanki
orzechów włoskich
uprażone na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce
2-4
ząbki
czosnku
drobno posiekany
½
szklanki
rodzynek lub żurawiny
opcjonalnie
1
łyżka
miodu
można zastąpić syropem z agawy
6
łyżek
masła klarowanego
można zastąpić oliwą extra vergine
1
cytryna
wyciśnięty sok
świeża mięta lub tymianek
posiekane
sól, pieprz
Instrukcje
Orzechy wkładam do dużej miski, polewam miodem i 1 łyżką stopionego masła. Potrząsam, żeby dokładnie rozprowadzić składniki.
Brukselki gotuję przez 5 minut na parze. Osuszam na sitku.
Rozgrzewam na patelni pozostałe masło i delikatnie karmelizuję brukselki na średnim ogniu.
Dodaję czosnek i rodzynki, zmniejszam ogień. Po 1 minucie doprawiam solą i pieprzem, dosypuję zioła i skrapiam sokiem z cytryny.
Przekładam całość do miski z orzechami. Dokładnie mieszam.
Uwagi
Masło klarowane
- przepis
Wartości odżywcze
Serving:
150
g
|
Kalorie:
227
kcal
|
Carbohydrates:
19
g
|
Białko:
5
g
|
Fat:
16
g
|
Tłuszcze nasycone:
7
g
|
Cholesterol:
28
mg
|
Sód:
51
mg
|
Potas:
537
mg
|
Fiber:
6
g
|
Cukier:
8
g
|
Witamina A:
945
IU
|
Witamina C:
113.4
mg
|
Wapń:
63
mg
|
Żelazo:
2.1
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!