Przepis na budyń domowy waniliowy lub budyń śmietankowy, z opcjonalnymi dodatkami do smaku. To smaczny i prosty budyń, który można zagęścić mąką pszenną lub kukurydzianą, albo żółtkami oraz mąką ziemniaczaną. Tradycyjny kisiel mleczny.
500mlmleka lub mleka sojowego, migdałowego, kokosowego, orzechowego albo słodkiej śmietanki 12%
2-3łyżki cukru lub cukru waniliowego
2łyżki mąki pszennejmoże być tortowa lub kukurydzianej, albo 2 żółtka
2łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżkaekstraktu z wanilii lub miąższ z ½ laski waniliiopcjonalnie
Dodatki do wyboru (opcjonalnie)
świeże owoce
owoce w syropie lub konfitura, albo dżem
polewa czekoladowa
adwokat lub syrop owocowy
karmel
bita śmietana
bakalie
czekoladastarta na tarce
listki świeżej mięty
Instrukcje
Z całości mleka odlewam 1 szklankę i dodaję do niej cukier, wanilię oraz mąki/żółtka i bardzo dokładnie mieszam, rozcierając ewentualne grudki.
Pozostałe mleko zagotowuję.
Kiedy tylko mleko w rondelku zacznie bulgotać, dolewam mieszankę mleka, mąki/żółtek, cukru i wanilii, cały czas dokładnie i intensywnie mieszając i znów zagotowuję.
Zmniejszam ogień i nadal, powoli, cały czas mieszając, gotuję budyń aż do uzyskania pożądanej konsystencji.UWAGA: Gotowanie w zbyt wysokiej temperaturze może doprowadzić do przypalenia i powstania grudek, a dodatkowo - po wystudzeniu - do rozrzedzenia i rozwarstwienia budyniu.
Przelewam budyń do pucharków i serwuję z ulubionymi dodatkami.