2-3łyżki cukrumożna zastąpić cukier ksylitolem czyli cukrem brzozowym, miodem lub syropem z agawy; można też całkowicie z niego zrezygnować, miksując wcześniej mleko z ½-1 dojrzałym bananem
1łyżeczka tapiokisproszkowana
1łyżeczka mąki kukurydzianej
1łyżeczka mąki ziemniaczanej
1łyżka ekstraktu z waniliilub miąższ z ½ laski wanilii
Dodatki (opcjonalnie, do wyboru)
świeże owoce
owoce w syropie lub konfitura, albo dżem
polewa czekoladowa
adwokat lub syrop owocowy
karmel
bita śmietana
bakalie
czekoladastarta na tarce
listki świeżej mięty
Instrukcje
Odlewam niepełną szklankę mleka, dodaję wanilię, cukier i mąki, bardzo dokładnie mieszam i rozcieram ewentualne grudki.
Pozostałe mleko zagotowuję w rondelku i od razu zmniejszam ogień do minimum.
Wlewam stopniowo mieszankę mleka, cukru i mąk do rondelka, cały czas intensywnie mieszając.
Kiedy budyń zacznie gęstnieć, zdejmuję go z ognia i mieszam nadal (wciąż będzie się podgrzewał od gorącego garnka), aż do uzyskania gęstej konsystencji bez grudek.
Podaję z ulubionymi dodatkami: czekoladą, owocami, bitą śmietaną lub syropem.
Uwagi
Polecam też klasyczny budyń, z dodatkiem mąki pszennej i ziemniaczanej.
Mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną można zastąpić uniwersalną mąką bezglutenową Budyń bezglutenowy wegański - można ugotować na mleku roślinnym, np. kokosowym lub sojowym, migdałowym, owsianym.