Bułki pszenne drożdżowe na mące pszennej bułkowej, z dodatkiem śmietany do ciasta, posypane sezamem, makiem lub słonecznikiem. Łatwe bułki pszenne domowe na śniadanie.
500gmąki pszennej bułkowejtyp 650; polecam też wykorzystać mąkę orkiszową typ 700 dla uzyskania niższego indeksu glikemicznego
30gdrożdży
4łyżki śmietanyrozmieszana z 4 łyżkami wody
1jajko
50gmasła
Instrukcje
Drożdże rozcieram z łyżeczką cukru, następnie zalewam podgrzaną mieszanką śmietany z wodą i mieszam z kilkoma łyżkami mąki. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce (np. w okolice kaloryfera), do zabąbelkowania rozczynu.
Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, mieszam z pozostałą mąką i solą, roztrzepanym jajkiem, roztopionym masłem i wodą.
Zagniatam miękkie ciasto (gdyby było klejące, dodaję niewielką ilość mąki).
Ponownie odstawiam w ciepłe miejsce, przykrywam czystą ściereczką.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagniatam i formuję niewielkie bułeczki w dowolnych kształtach.
Gotowe bułki układam w dość sporych odstępach od siebie, żeby się nie posklejały podczas pieczenia, na papierze do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem blasze.
Po wierzchu smaruję bułki pszenne roztrzepanym jajkiem i posypuję makiem, płatkami owsianymi, sezamem, słonecznikiem lub inną, ulubioną posypką.
Piekę do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 °C (góra + dół) przez ok. 40 minut. W połowie pieczenia można wyłączyć podpiekanie od dołu.
Uwagi
Bułki pszenne bez jajek - jajko można zastąpić 1 łyżką zmielonego lnu złocistego lub siemienia lnianego zalanego 2-3 łyżkami gorącej wody i odstawionego do napęcznienia.Bułki pszenne bez nabiału - śmietanę można zastąpić sokiem z cytryny lub mlekiem kokosowym z puszki wymieszanym pół na pół z sokiem z cytryny, a masło - tłuszczem roślinnymPrzydatne poradniki: