Pyszne buraki pieczone z tymiankiem lub rozmarynem, oliwą i sokiem z cytryny. Najlepsze buraki z piekarnika - przepis z cytryną, czosnkiem lub papryczką chili.
1kgburakówwyszorowane ze skórką lub obrane; pokrojone w ósemki
4łyżki oliwy
½łyżeczki soli
½łyżeczki pieprzu
Dodatki do przyprawienia (do wyboru)
1cytryna lub mała pomarańczawyciśnięty sok i starta skórka, owoc wcześniej wyszorowany i sparzony
2ząbki czosnkuprzeciśnięty przez praskę
½papryczki chilidrobno posiekana
1łyżeczka suszonych ziółprowansalskie lub tymianek, albo rozmaryn
Dodatkowo
serdo pokruszenia i posypania gotowych cukinii; w wersji wegańskiej można pominąć lub zastąpić prażonymi migdałami, słonecznikiem, orzechami lub kokosem
Instrukcje
Pokrojone buraki nacieram oliwą i obtaczam w przyprawach, ziołach, skórce z cytrusów i dodatkach. Odstawiam, zawinięte w woreczek lub zamknięte w pudełku, na ok. 30 minut w chłodne miejsce.
Układam kawałki buraków na papierze do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C (termoobieg) na ok. 35 minut, obracając delikatnie wszystkie kawałki w połowie czasu pieczenia.
Serwuję gorące buraki z piekarnika, opcjonalnie posypane od razu po wyjęciu z piekarnika kawałkami ulubionego sera i skropione sokiem z cytryny/pomarańczy.