Burgery wołowe czyli przepis na najlepsze burgery z grilla lub z patelni. Burger na ostro z sosem Worcestershire i Tabasco, z dodatkiem cebuli, pomidorów, sałaty i sera.
4-8pomidorków koktajlowychprzekrojone na pół lub pokrojone w grubsze plastry
2-4liście sałaty lodowej
2-4plastryżółtego sera
Instrukcje
Zmielone mięso, jajko i namoczoną, odciśniętą bułkę mieszamy z przyprawami i sosami w misce. Opcjonalnie do wołowiny można dodać posiekaną natkę pietruszki.
Formujemy z mięsa 4-6 płaskich, okrągłych kotletów o grubości ok. 1,5 cm.
Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Patelnię do grillowania smarujemy niewielką ilością oliwy i rozgrzewamy na największym płomieniu.
Grillujemy na patelni kotlety po 4 minuty z każdej strony. Zdejmujemy i przykrywamy szczelnie, żeby nie wystygły.
Bułki przekrawamy na pół i grillujemy po wewnętrznej stronie, przez 1 minutę.
Kotlety układamy na dolnej części bułki i podgrzewamy całość razem z położonymi na mięsie plastrami żółtego sera (ser powinien się rozpuścić lub chociaż lekko zmięknąć; można też wcześniej, od razu po zdjęciu mięsa z patelni, ułożyć na nim ser i przykryć całość, żeby nie wystygła).
Mięso dekorujemy kawałkami sałaty, pomidorkami koktajlowymi i cebulą. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu i przykrywamy górną częścią ugrillowanej bułki.
Burgery wegetariańskie można przygotować, zastępując kotlety wołowe kotletami ziemniaczanymi, kotletami z gotowanej fasoli, ciecierzycy, soczewicy lub soi, grillowanym lub smażonym tofu albo, zamiast mięsa, wkładając do kanapki ser pleśniowy z grilla. Burgery wegańskie to wszystkie powyższe, ale bez sera i innych produktów pochodzenia zwierzęcego.
Zamiast mielonej wołowiny, do burgerów można włożyć steki z grilla, uzyskując tzw. steak sandwich, popularne danie kuchni australijskiej.