Burgery z kalafiora pieczone w piekarniku lub smażone na patelni. Idealny zamiennik klasycznych burgerów dla wegetarian lub wegan, doprawiony i smaczny!
½szklanki słonecznikamożna zastąpić pestkami z dyni, grubo siekanymi orzechami włoskimi lub płatkami migdałów; opcjonalnie można uprażyć na suchej patelni
½łyżeczki miodumożna zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy
¼szklanki oliwy z oliwekmożna zastąpić olejem rzepakowym
1łyżeczka słodkiej papryki w proszkulub ½ łyżeczki ostrej papryki albo chili
1łyżka świeżego imbirustarty na tarce o drobnych oczkach; można zastąpić skórką z wyszorowanej i wyparzonej cytryny
sól, pieprz
2łyżeczki suszonego majerankuopcjonalnie
Dodatki
8sztukbułek na burgeryduże, okrągłe bułki pszenne z sezamem
8plastrówsera żółtegonp. koryciński
8plastrówburakówduże; świeże lub kiszone w plasterkach; można też zastąpić 4 dużymi ogórkami kiszonymi pokrojonymi na plasterki
16plastrówpomidoradojrzały, o słodkim smaku
8listkówsałaty rzymskiej
świeża kolendra lub mięta
Sos majonezowy z chili
8łyżekmajonezu
1papryczka chilidrobno posiekana
2łyżeczkisoku z cytryny
Mus z awokado
1awokadoobrane, bez pestki
1szklankalistków kolendry lub miętyalbo innych świeżych ziół
1papryczka chilidrobno posiekana
2ząbkiczosnkudrobno posiekany
2limonkitylko wyciśnięty sok
½szklankioliwyextra vergine
1szklankapistacjijeśli mus będzie mieszany ręcznie, polecam dodać posiekane pistacje na samym końcu
Instrukcje
Mus z awokado
Wszystkie składniki mieszam widelcem w miseczce.
Sos majonezowy z chili
Wszystkie składniki mieszam widelcem w miseczce, rozduszając awokado. Można też zmiksować je w blenderze.
Burgery
Rozgrzewam piekarnik do 180 °C.
Kalafior, cebulę, czosnek i imbir ścieram na tarce o grubych oczkach. Przekładam do dużej misy, posypuję solą.
Dodaję pozostałe składniki i doprawiam. Mieszam do uzyskania lepkiej masy.
Zwilżam dłonie zimną wodą i formuję z masy kotlety o grubości ok. 1-1,5 cm i średnicy ok. 10-12 cm. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę przez ok. 25 minut, następnie obracam i dopiekam jeszcze przez 5-10 minut (można włączyć przypiekanie od góry i/lub termoobieg).Kotlety można też smażyć na patelni o nieprzywierającej powłoce, nasmarowanej dodatkowym olejem.
Na ostatnich 5-10 minut do piekarnika wkładam też przekrojone na połówki bułki, żeby podpiekły się od środka. Podpiekam też w tym czasie cienkie plasterki świeżego buraka.Jeśli kotlety są smażone na patelni, można po nich podpiec na patelni połówki bułek.
Składanie
Na podpieczonym spodzie bułki układam ser.
Na serze kładę burger z kalafiora.
Smaruję wierzch sosem majonezowym z chili.
Na sosie układam plasterki buraka lub ogórka kiszonego. Przykrywam pomidorem i posypuję kolendrą.
Przykrywam całość sałatą i smaruję musem z awokado.
Na wierzchu układam górną połówkę bułki. W razie potrzeby spinam całość wykałaczką.