Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Canelloni ze szparagami
Szybki obiad i prosty przepis czyli makaron canelloni ze szparagami i pomidorowym sosem na bazie czerwonego wina.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
5
minuty
minuty
Czas gotowania:
10
minuty
minuty
Łączny czas:
15
minuty
minuty
Rodzaj:
Danie główne
Kuchnia:
Włoska
Servings:
4
Calories:
353
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
24
sztuki
rurek makaronu canelloni
1
kg
oczyszczonych szparagów
4
pomidory
dojrzałe; pokrojone w drobną kostkę
1
cebula
drobno pokrojona
2
ząbki
czosnku
przeciśnięty przez praskę
1
lampka
czerwonego wina wytrawnego
1-2
łyżki
octu balsamicznego
2
łyżki
oliwy z oliwek
extra vergine
sól, pieprz
Instrukcje
Canelloni gotuję al dente czyli lekko twarde. Układam gorące na talerzach.
Szparagi gotuję we wrzątku przez ok. 3-4 minuty.
Cebulę szklę na oliwie z oliwek.
Do cebuli dodaję czosnek i lekko podsmażam całość.
Dodaję pomidory, doprowadzam do wrzenia, cały czas mieszając.
Zalewam winem i doprawiam octem balsamicznym, duszę przez ok. 5 minut.
Nadziewam canelloni szparagami (można nadziewać po kilka sztuk do jednej rurki).
Doprawiam sos solą i pieprzem i polewam canelloni nadziewane szparagami.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Uwagi
Przydatne poradniki:
Jak oczyścić szparagi
Jak pokroić cebulę
Wartości odżywcze
Serving:
6
sztuk
|
Kalorie:
353
kcal
|
Carbohydrates:
52
g
|
Białko:
13
g
|
Fat:
8
g
|
Tłuszcze nasycone:
1
g
|
Sód:
8
mg
|
Potas:
600
mg
|
Fiber:
7
g
|
Cukier:
7
g
|
Witamina A:
1890
IU
|
Witamina C:
16
mg
|
Wapń:
75
mg
|
Żelazo:
7
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!