Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
osoba
Mniejszy
Normalny
Większy
Carpaccio z buraków
Carpaccio z buraków z balsamico, mascarpone i karmelizowanymi orzechami. Przepis na carpaccio z buraków pieczonych, pyszny starter i zdrowa przekąska.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
15
minuty
minuty
Czas gotowania:
45
minuty
minuty
Łączny czas:
1
godzina
godzina
Rodzaj:
Przekąska, Sałatka, Starter
Kuchnia:
Amerykańska, Europejska
Słowo kluczowe:
carpaccio z buraków
Servings:
1
osoba
Calories:
403
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
1
spory burak
bez naci
4
orzechy włoskie
1
łyżka
mascarpone
opcjonalnie; pomijamy w wersji wegańskiej
kilka
listków świeżej mięty
balsamico
kilka
łyżek
sosu winegret
1
łyżka
cukru
suszona natka pietruszki
Instrukcje
Buraki w skórkach nakłuwamy widelcem, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C.
Orzechy włoskie łuskamy i prażymy z cukrem na suchej patelni, uważnie mieszając, żeby się nie spaliły.
Upieczone i ostudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Studzimy.
Układamy zimne buraki dekoracyjnie na środku talerza i ozdabiamy kilkoma łyżkami sosu winegret, gęstego octu balsamicznego, łyżką mascarpone i suszoną, drobno posiekaną natką pietruszki. Całość dekorujemy listkami świeżej mięty.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Uwagi
Jak zrobić
sos winegret
Wartości odżywcze
Serving:
200
g
|
Kalorie:
403
kcal
|
Carbohydrates:
43
g
|
Białko:
4
g
|
Fat:
26
g
|
Tłuszcze nasycone:
7
g
|
Cholesterol:
15
mg
|
Sód:
130
mg
|
Potas:
550
mg
|
Fiber:
5
g
|
Cukier:
29
g
|
Witamina A:
482
IU
|
Vitamin B1:
1
mg
|
Vitamin B2:
1
mg
|
Vitamin B3:
1
mg
|
Vitamin B5:
1
mg
|
Vitamin B6:
1
mg
|
Witamina C:
10
mg
|
Vitamin E:
2
mg
|
Vitamin K:
39
µg
|
Wapń:
67
mg
|
Copper:
1
mg
|
Żelazo:
2
mg
|
Manganese:
1
mg
|
Magnesium:
47
mg
|
Phosphorus:
80
mg
|
Selenium:
2
µg
|
Zinc:
1
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!