Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
–
+
osoby
Mniejszy
Normalny
Większy
Chili con carne
Chili con carne czyli ostre danie jednogarnkowe kuchni meksykańskiej. Pożywne chili con carne z wołowiny, z dodatkiem fasoli, kukurydzy i ostrej papryczki chili oraz pomidorowego sosu, pięknie pachnące i sycące.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
10
minuty
minuty
Czas gotowania:
15
minuty
minuty
Łączny czas:
25
minuty
minuty
Rodzaj:
Danie główne
Kuchnia:
Meksykańska
Słowo kluczowe:
chili con carne
Servings:
4
osoby
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
250
g
mielonej wołowiny
½
czerwonej papryki
pokrojona w kostkę
½
zielonej papryki
pokrojona w kostkę
1
puszka czerwonej fasolki
ok. 400 g; odcedzona; można zastąpić 2 szklankami ugotowanej czerwonej fasoli
1
cebula
drobno pokrojona
3
pomidory
sparzone, obrane ze skórki, bez pestek, pokrojone w kostkę
½
łyżeczki
ostrej przyprawy chili
½
łyżeczki
soli
1
łyżeczka
pieprzu
½
łyżeczki
mielonego kuminu
1
łyżeczka
mielonych ziaren kolendry
3-4
łyżki
łoju wołowego
lub inny tłuszcz
1
ząbek
czosnku
opcjonalnie; wyciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony
Instrukcje
Na roztopionym tłuszczu szklę cebulę.
Dodaję mielone mięso i podsmażam, aż lekko się zrumieni i zmięknie.
Dokładam paprykę i podduszam całość, aż papryka zmięknie.
Dodaję fasolkę i pomidory i duszę aż pomidory się rozgotują i rozpadną.
Doprawiamy chili con carne i duszę jeszcze przez ok. 5 minut.
Chili con carne podaję gorące, w towarzystwie czerwonego, wytrawnego wina, które ugasi żar ostrych przypraw.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Uwagi
Jak ugotować fasolę
Jak pokroić cebulę
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!