Zdrowe i wyjątkowo proste do przygotowania chipsy z jarmużu pieczone w piekarniku, które można doprawić na kilka sposobów. Świetnie smakują zarówno tylko z solą jak i na ostro, z chili lub pachnące cynamonem czy skórką z cytryny.
2łyżkioleju rzepakowegomożna wykorzystać też płynny olej kokosowy lub oliwę z oliwek
sól
dodatkowe przyprawysłodka lub ostra papryka, chili, skórka starta ze sparzonej cytryny, cynamon
Instrukcje
Podzielone na mniejsze części listki rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Spryskuję olejem i doprawiam solą oraz słodką papryką lub ostrym chili czy cynamonem, albo skórką startą z cytryny.
Wstawiam na 5-8 minut do piekarnika nagrzanego do 150 °C.Jarmuż w trakcie pieczenia najpierw nabierze pięknego, głębokiego, zielonego koloru a następnie delikatnie się przyrumieni na brzegach. Zrumieniony zbyt mocno nie będzie smakować dobrze.
Kiedy listki są przyrumienione i suche, można wyjąć blaszkę z piekarnika i odstawić do wystudzenia, następnie przesypać chipsy z jarmużu do miski i zaserwować.