Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
sztuk
Mniejszy
Normalny
Większy
Chleb naan bez drożdży
Chleb naan bez drożdży, smaczny i prosty do zrobienia, inspirowany indyjską recepturą na tradycyjny chleb naan.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
2
godziny
godziny
10
minuty
minuty
Czas gotowania:
10
minuty
minuty
Łączny czas:
2
godziny
godziny
20
minuty
minuty
Rodzaj:
Półprodukt
Kuchnia:
Indyjska
Słowo kluczowe:
chleb naan bez drożdży
Servings:
8
sztuk
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
500
g
mąki tortowej
1
łyżeczka
sody oczyszczonej
½
łyżeczki
proszku do pieczenia
1
jajko
1
łyżka
stopionego masła ghee
można wykorzystać zwykłe masło klarowane
1
łyżeczka
soli
1
szklanka
jogurtu naturalnego
½
kubka
ciepłego mleka
oliwa do posmarowania chlebków przed pieczeniem
mąka do podsypywania stolnicy
masło do natłuszczenia blaszki
Instrukcje
Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i sodą oraz solą. Na czubku kopca tworzę zagłębienie i wbijam roztrzepane jajko.
Zagniatam ciasto. W trakcie zagniatania dodaję jogurt i stopione masło. Konsystencję reguluję mlekiem – ciasto powinno być wilgotne i miękkie.
Zagniecione ciasto przykrywam wilgotną ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
Po 2 godzinach ciasto ponownie zagniatam na posypanej mocno mąką stolnicy. Wyrabianie powinno trwać 2-3 minuty, a ciasto uzyskać gładką konsystencję.
Ciasto dzielę na 8 równych części. Każdą rozwałkowuję na placek o długości ok. 15 cm.
Każdy placek delikatnie zwilżam wodą (tylko z jednej strony) i kładę na natłuszczonej blaszce, wilgotną stroną do dołu.
Po wierzchu placki smaruję oliwą.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!