Czas przygotowania: 12 godzinygodziny15 minutyminuty
Czas gotowania: 30 minutyminuty
Łączny czas: 12 godzinygodziny45 minutyminuty
Rodzaj: Półprodukt
Servings: 1okrągły bochenek o średnicy ok. 30 cm
Author: Dorota Kamińska
Składniki
⅔szklanki wody
1łyżeczka solipłaska
1łyżeczka cukrupłaska
Dodatkowo
2½szklanki mąki pszennejtyp 750, nazywana mąką chlebową; można wykorzystać też mąkę pszenną typu 450-650 albo mąkę orkiszową typ 700
Zaczyn
5łyżek zakwasu żytniego
½szklanki mąki żytniej razowejtyp 2000, nazywana też mąką żytnią żurkową
½szklanki wody
Instrukcje
W dużej, szklanej misce mieszam składniki na zaczyn drewnianą łyżką, przykrywam ściereczką i odstawiam na 6-8 godzin w ciepłe miejsce do zabąbelkowania i wyrośnięcia.
Do zaczynu dodaję mąkę pszenną i zaczynam zagniatanie, stopniowo dodając wodę wymieszaną z solą i cukrem. Ciasto powinno mieć dość luźną konsystencję (będzie kleić się do rąk), nie wymaga zbyt długiego wyrabiania. Pod koniec gniecenia ręce posypuję niedużą ilością mąki, której niewielką warstwę zostawiam też na wierzchu ciasta.
Przykrywam miskę ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrastania na ok. 1 godzinę.
Na omączonej stolnicy podsypanej mąką składam ciasto „na cztery”, dzięki czemu do środka dostanie się dodatkowe powietrze. Z wierzchu dokładnie obtaczam ciasto w mące.
Przekładam ciasto chlebowe do okrągłego lub podłużnego koszyczka do wyrastania wyłożonego czystą ściereczką (można ułożyć je też np. na durszlaku wyłożonym ściereczką), przykrywam brzegami ściereczki z wierzchu i zostawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 3 godziny.
Chwytając za brzegi ściereczki, szybkim ruchem przerzucam chleb na omączoną drewnianą łopatkę do nakładania chleba na kamień do pieczenia lub bezpośrednio na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.UWAGA: Przy pierwszych wypiekach i braku doświadczenia i wprawy zdarza się, że bochenki wychodzą zbyt płaskie. Chleb wyrasta w piekarniku o wiele łatwiej na kamieniu do pieczenia, można też wyłożyć papierem do pieczenia wysoką, szklaną formę żaroodporną (taką jak np. szklana forma do lazanii) lub keksówkę i włożyć do niej uformowane w bochenek ciasto.
Na bochenku robię kilka głębokich nacięć nożem.
Wstawiam chleb do piekarnika nagrzanego do 230 °C (jeśli kuchenka ma specjalną funkcję wypieku pizzy i chleba, można z niej skorzystać) i piekę przez ok. 30 minut.
Dokładnie upieczony bochenek chleba, po wyjęciu z piekarnika i uderzeniu ręką od spodu, wyda charakterystyczny, głuchy dźwięk.
Upieczony bochenek smaruję pędzelkiem namoczonym w wodzie, dzięki czemu zmięknie, ale zachowa chrupiącą skórkę. Można też ochlapać chleb wodą z wilgotnych dłoni lub przykładać do bochenka mokrą, czystą ściereczkę.