Chłodnik z botwinki czyli pyszna, zdrowa zupa na zimno na upały. Bardzo smaczny chłodnik botwinkowy na jogurcie lub kefirze, z jajkiem na twardo, marchewką i selerem naciowym.
1pęczekbotwinkiobcięte korzonki, dokładnie umyte listki i łodyżki
1łodyga selera naciowegousunięte łyko, pokrojona w kawałki
½ząbkaczosnkuwyciśnięty przez praskę
3cmkorzenia marchewkiumyta i oskrobana
½zielonego ogórkaumyty, pokrojony w kawałki; opcjonalnie może być obrany ze skórki
2jajkaugotowane na twardo, obrane ze skorupek, dobrze schłodzone w lodówce
250gkefiru lub jogurtu naturalnegodobrze schłodzony w lodówce
sól, pieprz
Instrukcje
Wszystkie składniki, oprócz kefiru/jogurtu, wkładam do blendera lub ręcznego miksera z nożami i korbką. Miksuję tak, aby uzyskać gęstą papkę (osobiście nie lubię zbyt mocno zmiksowanego chłodniku, dlatego w moim widać małe kawałki listków i łodyżek).
Mieszamy z kefirem/jogurtem, doprawiam według uznania i podaję.