Ciasteczka cynamonowe ekspresowe - bardzo proste do zrobienia ciasteczka z cynamonem, pięknie pachnące, delikatnie kruche z zewnątrz i miękkie w środku.
1szklanka mąkipszenna typ 400-450, razowa lub orkiszowa, typ 630-850
1łyżeczka proszku do pieczenia
1jajko
75gmasłao temperaturze pokojowej
1-2łyżki cynamonu
½-¾szklanki cukrunajlepiej wykorzystać cukier brzozowy, np. ksylitol lub syrop z agawy
1łyżeczka ekstraktu z wanilii
Instrukcje
Wszystkie składniki miksuję mikserem na jednolitą masę.
Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 °C. Piekę 8-10 minut.
Po upieczeniu ciasteczka są jeszcze miękkie w dotyku, ale po całkowitym wystudzeniu uzyskają odpowiednią konsystencję: Będą chrupkie i kruche z wierzchu i delikatnie miękkie w środku.
Ciasteczka cynamonowe bez jajek - jajko można zastąpić 2 łyżkami mielonego lnu złocistego zalanymi 4 łyżkami gorącej wody (przed dodaniem do ciasta mieszanka odstawiona do napęcznienia i skleikowania).Ciasteczka cynamonowe bez mleka i laktozy - masło można zastąpić olejem kokosowym.Ciasteczka cynamonowe bezglutenowe - mąkę pszenną można zastąpić mąką bezglutenową uniwersalną najlepszą, dodając do masy 1 łyżkę mielonego lnu złocistego wymieszanego z 2 łyżkami gorącej wody (przed dodaniem do ciasta mieszanka odstawiona do napęcznienia i skleikowania).Ciasteczka cynamonowe wegańskie - upieczone w wersji bez jajek i bez mleka.