1szklanka masła orzechowegokremowe lub z kawałkami orzechów, niesłodzone
¼szklanki kakao
1banandojrzały
½szklanki migdałów lub orzechów nerkowców
1łyżka lnu złocistego lub siemienia lnianegozmielone
3łyżki gorącej wody
1łyżeczka ekstraktu z wanilii
1łyżeczka proszku do pieczenia
1szczyptasoli
Instrukcje
Wszystkie składniki miksuję pulsacyjnie w blenderze na jednolitą masę (mogą pozostać drobinki bakalii).
Przekładam łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matą do ciasteczek, nadając ciasteczkom kształt kopczyków o średnicy ok. 3-4 cm.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piekę przez 8-10 minut. Wierzch upieczonych ciasteczek będzie miękki, a skruszeje dopiero po całkowitym wystudzeniu.