Ciasteczka jaglane z jabłkami, o bardzo niskiej zawartości tłuszczu, bez białego cukru, słodzone miodem lub ksylitolem. Ciastka z kaszy jaglanej, chrupiące i złociste, z orzechami i cynamonem.
1kgjabłekim słodsze, tym lepsze; obrane ze skórek, bez ogryzków
1-2garściedaktyli lub rodzynekmożna też wymieszać pół na pół; najważniejsze to sprawdzić skład, żeby były to daktyle lub rodzynki naturalne, bez dodatku cukru, syropu glukozowo-fruktozowego i innych składników; daktyle warto pokroić w cienkie paski
1garśćorzechów
2łyżki lnu złocistegolub 1 jajko; len zmielony w młynku do kawy; można też wykorzystać zmielone siemię lniane
1garśćsuszonych kawałków papaiopcjonalnie
1-2łyżki miodu lub ksylitoluopcjonalnie; jeśli jabłka są mało słodkie
1łyżeczka cynamonu
Instrukcje
Jabłka i bakalie miksuję w blenderze (nie musi to być gładka papka).
Mieszam masę łyżką z pozostałymi składnikami.
Za pomocą łyżki, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, formuję ciasteczka.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę przez ok. 30 minut. Ciastka będą zrumienione i miękkie, lekko stwardnieją po wystudzeniu.