1szklankamąkipszenna tortowa, typ 450 lub razowa, albo orkiszowa
2¼łyżkikakao
100gmasła½ kostki
¼szklankicukruopcjonalnie
¼łyżeczkisoli
½łyżkiekstraktu z wanilii
1jajko
1szklankagorzkiej czekoladyopcjonalnie; pokrojona w kostkę o boku ok. 0,5 cm; ok. 1,5-2 tabliczki
Do dekoracji
500glukru plastycznegodomowy lub kupiony w sklepie cukierniczym
czerwony barwnik spożywczydo zabarwienia oczek
60ziarenek pieprzu lub goździkówna źrenice do oczek; można też zrobić źrenice z lukru plastycznego zabarwionego na czarno
Instrukcje
Ciasteczka
Masło z cukrem ucieram na najwyższych obrotach miksera, na puszysty krem. Cukier jest opcjonalny, ponieważ ciastka są bardzo słodkie od lukru, którym się je dekoruje.
Dodaję jajko i dokładnie rozmiksowuję na niskich obrotach masę.
Dosypuję suche składniki: mąkę, kakao i sól i miksuję całość na małych obrotach, do połączenia składników i uzyskania gęstej masy.
Dolewam ekstrakt waniliowy, dosypuję czekoladę i jeszcze chwilę, na najniższych obrotach, miksuję całość.
Za pomocą dwóch łyżek formuję na silikonowej macie lub papierze do pieczenia podłużne ciasteczka, o długości ok. 4-5 cm, zachowując pomiędzy nimi odległość 2-3 cm.
Piekę ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 8-10 minut. Powinny mieć miękki, wilgotnawy środek i suche boki.
Od razu wyjmuję ciasteczka z piekarnika i odstawiam do wystudzenia. Kiedy silikonowa mata/papier do pieczenia przestygnie, przekładam ciasteczka na kratkę i cierpliwie czekam na ich wystygnięcie.
Dekorowanie
Na wystudzone ciasteczka nakładam lukier plastyczny rozwałkowany i pocięty na cienkie paski imitujące bandaże. Wygodnie jest pomagać sobie przy nakładaniu wykałaczką.
Dokładam oczka i odstawiam ciasteczka do lodówki. Wyjmuję przed podaniem.
Uwagi
Ciasteczka mumie bezglutenowe - mąkę pszenną wystarczy zastąpić mąką bezglutenowąCiasteczka mumie bez laktozy - zamiast masła trzeba wykorzystać tłuszcz roślinny (stały, nie w formie płynu-oleju)Ciasteczka mumie bez jajek - 1 jajko można zastąpić połówką dojrzałego, zmiksowanego lub rozgniecionego za pomocą widelca bananaPrzydatne poradniki: