2szklankimąkipszenna tortowa, typ 450 lub razowa, albo orkiszowa
4½łyżkikakao
200gmasła1 kostka
½szklankicukrumożna pominąć, jeśli całe ciasteczka będą polewane polewą czekoladową
½łyżeczkisoli
1łyżkaekstraktu z wanilii
2jajka
Do dekoracji
250gpolewy czekoladowejlub 50 g, jeśli całe ciasteczka nie będą polewane polewą i obsypywane makiem, a polewa posłuży tylko do przyklejenia skrzydeł i oczek
1szklankamakumożna pominąć i wtedy wykorzystać mniej polewy czekoladowej
czerwony barwnik spożywczy i lukier plastycznydo wykonania i zabarwienia oczek
40nasion sezamu lub lnu złocistegona źrenice do oczek; można też zrobić źrenice z lukru plastycznego
Instrukcje
Ciasteczka
Masło z cukrem ucieram na najwyższych obrotach miksera, na puszysty krem. Cukier jest opcjonalny, ponieważ słodka będzie polewa czekoladowa.
Dodaję jedno jajko i dokładnie rozmiksowuję na niskich obrotach masę. Dodaję kolejne jajko i znów rozmiksowuję całość.
Dosypuję suche składniki: mąkę, kakao i sól i miksuję całość na małych obrotach, do połączenia składników i uzyskania gęstej masy.
Za pomocą dwóch łyżek formuję na silikonowej macie lub papierze do pieczenia okrągłe, płaskie ciasteczka (uwaga, nie za cienkie!), zachowując pomiędzy nimi odległość 2-3 cm. Potrzebuję 20 mniejszych kółek i 20 większych. Najlepiej z ⅓ ciasta robić mniejsze ciastka, a z ⅔ większe.
Piekę ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 8-10 minut. Powinny mieć miękki, wilgotnawy środek i suche boki.
Od razu wyjmuję ciasteczka z piekarnika i odstawiam do wystudzenia. Kiedy silikonowa mata/papier do pieczenia przestygnie, przekładam ciasteczka na kratkę i cierpliwie czekam na ich wystygnięcie.
Dekorowanie
Większe ciasteczka przepoławiam i układam obok siebie tak, żeby miały kształt skrzydeł nietoperza. Przylegające do siebie brzegi smaruję polewą czekoladową i nakładam na nie mniejsze ciasteczko. Odstawiam w chłodne miejsce do stężenia.
Całe ciasteczka polewam polewą i posypuję makiem. Odstawiam w chłodne miejsce do stężenia.UWAGA: Można pominąć ten krok, wtedy nietoperze będą w kolorze ciasteczek.
Doklejam oczka i źrenice za pomocą polewy i odstawiam ciasteczka do lodówki. Wyjmuję przed podaniem.
Uwagi
Ciasteczka nietoperze bezglutenowe - mąkę pszenną wystarczy zastąpić mąką bezglutenowąCiasteczka nietoperze bez jajek - 1 jajko można zastąpić połówką dojrzałego, zmiksowanego lub rozgniecionego za pomocą widelca bananaPrzydatne poradniki: