200gmasła1 kostka; wyjęte z lodówki na 1 godzinę przed przygotowaniem ciasteczek
1jajkolub 3 łyżki syropu klonowego, albo miodu (miód lub syrop wymieszany z 1 łyżką wody)
1łyżeczka proszku do pieczenia
1łyżka ekstraktu waniliowego lub miąższ z 1 laski wanilii
1szklanka brązowego cukru lub cukru brzozowegomożna zmniejszyć do ¾ szklanki, jeśli do masy będą dodane słodkie bakalie lub czekolada
¾szklanki mąki pszennej razowej
DODATKIOPCJONALNIE
4łyżki rodzynekdokładnie opłukane w zimnej wodzie, odciśnięte; można zastąpić żurawiną lub jagodami goji
50ggorzkiej czekolady½ tabliczki; pokrojona w kostkę o boku ok. 5 mm
Instrukcje
Krok 1
Masło ucieram mikserem na puszysty krem.
Krok 2
Do masła dodaję cukier i znów ucieram na gładko, pod koniec dodając ekstrakt waniliowy i syrop klonowy lub miód, albo jajko.
Krok 3
Wsypuję do kremu pozostałe składniki i mieszam ciasto mikserem, za pomocą mieszadeł-świderków.
Krok 4
Na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia wykładam łyżką masę, delikatnie ją spłaszczając (na wysokość ok. 1,5 cm) i zaokrąglając brzegi. Najlepiej wyłożyć po 12 porcji na 1 blaszce.
Krok 5
Wstawiam ciasteczka do piekarnika nagrzanego do 180 °C na środkową półkę i piekę przez 15-20 minut na złocisty kolor.
Krok 6
Po upieczeniu ciasteczka owsiane będą miękkie. Stwardnieją i skruszeją po wyjęciu z piekarnika i całkowitym wystudzeniu – dopiero wtedy można je zdjąć z blaszki i przełożyć do metalowego lub plastikowego pudełka, w którym można przechowywać je przez ok. 2 tygodnie.
Ciasteczka według tej receptury wychodzą dość mocno słodkie, więc ilość cukru można zmniejszyć nawet o połowę, jeśli np. będą polane słodką polewą z czekolady lub lukrem.