Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Ciastka z masłem orzechowym
Ciastka z masłem orzechowym i płatkami owsianymi oraz sezamem, pięknie pachnące cynamonem i wanilią. Bardzo proste i szybkie do zrobienia.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
15
minuty
minuty
Czas gotowania:
10
minuty
minuty
Łączny czas:
25
minuty
minuty
Rodzaj:
Deser
Kuchnia:
Amerykańska
Słowo kluczowe:
ciastka z masłem orzechowym
Servings:
18
sztuk
Calories:
141
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
1½
szklanki
płatków owsianych
górskie; połowę można zastąpić płatkami gryczanymi
⅓
szklanki
masła orzechowego
kremowe, niesłodzone
2
łyżki
sezamu
1
jajko
duże
100
g
masła
(100 g to najczęściej ½ kostki) w pokojowej temperaturze
½
szklanki
mąki
½-¾
szklanki
cukru
trzcinowy lub kokosowy
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
½
łyżeczki
cynamonu
1
łyżeczka
ekstraktu z wanilii
1
szczypta
soli
Instrukcje
Nastawiam piekarnik na 180 °C (góra+dół).
W misce średniej wielkości mieszam płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
W drugiej, większej misce ubijam masło na puch na najwyższych obrotach miksera. Dodaję masło orzechowe i mieszam do połączenia składników.
Stopniowo dosypuję cukier, cały czas ubijając na średnich obrotach, do uzyskania kremowej konsystencji.
Wbijam jajko i dodaję ekstrakt z wanilii. Miksuję do połączenia składników.
Stopniowo dosypuję mieszankę suchych składników, powoli miksując masę na najniższych obrotach miksera do połączenia całości.
Na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem układam porcje masy za pomocą łyżki, w odległości ok. 4-5 cm od siebie.
Wstawiam do piekarnika na 10-12 minut, do delikatnego zbrązowienia ciasteczek.
Wyjmuję z piekarnika i odstawiam blaszki na 5 minut na kratkę do schłodzenia.
Całkowicie schłodzone ciasteczka można udekorować dowolną polewą lub podawać bez dodatków.
Wartości odżywcze
Serving:
1
sztuka
|
Kalorie:
141
kcal
|
Carbohydrates:
14
g
|
Białko:
3
g
|
Fat:
8
g
|
Tłuszcze nasycone:
3
g
|
Cholesterol:
30
mg
|
Sód:
71
mg
|
Potas:
98
mg
|
Fiber:
1
g
|
Cukier:
6
g
|
Witamina A:
165
IU
|
Wapń:
32
mg
|
Żelazo:
0.8
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!