Ciasto Arlekin na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał. Przepis na kolorowe ciasto arlekin barwione barwnikami spożywczymi, z masy układanej warstwowo łyżką, wyrastające na proszku do pieczenia.
1,5szklanki mąki tortowejtyp 400-450; można wykorzystać też mąkę orkiszową typ 630
½szklanki mąki ziemniaczanej
4jajka
300gmasła1,5 kostki; miękkie
1szklanka cukru
⅔szklanki mleka
1opakowaniecukru waniliowego
1cytryna
2łyżeczki proszku do pieczenialub 1 łyżeczka proszku i 1 łyżeczka sody oczyszczonej zalanej 1 łyżką soku z cytryny
barwniki spożywczeniebieski, czerwony, zielony*
Instrukcje
Masło ucieram z cukrem na krem.
Dodaję po 1 jajku, cały czas ucieram, dorzucając kolejne jajko dopiero po całkowitym rozmiksowaniu poprzedniego.
Stopniowo dosypuję obydwie mąki, cały czas ucieram. Wraz z ostatnią porcją mąki dodaję 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub 1 łyżeczkę proszku + 1 łyżeczkę sody zalaną 1 łyżką soku z cytryny).
Stopniowo dolewam mleko, cały czas ucieram na gładkie, delikatnie lejące ciasto.
Ciasto dzielę na 4 równe części. Jedną pozostawiam niezabarwioną, pozostałe barwię na czerwono, niebiesko i zielono. Kolor nie może być zbyt intensywny – w pieczeniu barwniki „zleją się” i ciasto wyjdzie zbyt ciemne.
Do garnka wysmarowanego masłem i oprószonego mąką wlewam poszczególne kolory, łyżka po łyżce, w kolejności: żółty-zielony-czerwony-niebieski.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 50-60 minut, z włączonym termoobiegiem. Przez cały czas pieczenia garnek musi być przykryty papierem do pieczenia (ciasto upiecze się równomiernie i zbyt mocno nie popęka od góry).
Ciasto jest gotowe, kiedy wbity w nie drewniany patyczek po wyjęciu będzie suchy.