½ - ¾szklanki łuskanych orzechów włoskich, migdałów, pistacji, rodzynek lub daktyliopcjonalnie
Instrukcje
W średnim rondlu zagotowuję wodę. Wstawiam do gotującego się cały czas wrzątku mały rondel i roztapiam w nim, w kąpieli wodnej, czekoladę i masło, stale mieszając (w ten sposób nic się nie przypali).Można też roztopić czekoladę z masłem bez kąpieli wodnej, na bardzo małym ogniu, trzymając rondel kilka centymetrów powyżej palnika.Odstawiam do przestygnięcia.
Ubijam masę czekoladową, dodając wszystkie jajka i, opcjonalnie, cukier.
Powoli dosypuję mąkę, ubijam wszystkie składniki na jednolitą masę.
Na koniec, opcjonalnie, dodaję rozdrobnione (grubo posiekane lub zmielone) orzechy.
Wlewam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Wstawiam do rozgrzanego do temperatury 220 °C (góra + dół) lub 200 °C (termoobieg) piekarnika i piekę ok. 20-25 minut.
Nakłuwam ciasto patyczkiem w środkowej części i sprawdzam czy się upiekło.Jeśli patyk jest „prawie suchy” (musi zostać na nim parę okruszków), ciasto jest gotowe.Powinno być suche z wierzchu i lekko wilgotne w środku.Ciasto najlepiej pokroić, zanim wystygnie.
Ciasto blondie bez jajek - można upiec je w ten sam sposób, zastępując każde 1 jajko 1 łyżką zmielonego lnu złocistego zalanego wcześniej 2 łyżkami gorącej wody i przestudzonego
Ciasto blondie wegańskie - do przygotowania w ten sam sposób co blondie bez jajek, z dodatkiem wegańskiej czekolady. Masło można zastąpić, dodając do ciasta 200 ml oleju roślinnego o łagodnym smaku.