100gmasła½ kostki; roztopione - można zastąpić olejem roślinnym)
2szklankimąkipszenna tortowa, typ 400-450; można zastąpić uniwersalną mieszanką bezglutenową
1-2łyżkikakao
2łyżeczki proszku do pieczenia
½-¾szklankicukru lub miodu
1łyżkaprzyprawy do piernikamieszanka cynamonu, imbiru, kolendry, goździków i gałki muszkatołowej
Do przełożenia
100gkwaskowatej konfitury, dżemu lub marmolady
Do dekoracji
500-800gmarcepanu
dekoracje cukiernicze imitujące ozdoby choinkowesrebrne i kolorowe perełki cukiernicze, żółte gwiazdki cukrowe, gwiazdka z białej czekolady
zielony barwnik spożywczy
Instrukcje
Masa na ciasto
Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 °C (góra+dół) lub 160 °C (termoobieg). Suche składniki przesiewam do miski.
Dodaję składniki mokre i bardzo dokładnie, intensywnie mieszam lub miksuję całość na gładką masę.
Przelewam ciasto do foremki (metalowa forma musi być wysmarowana tłuszczem i wysypana mąką/bułką tartą/kaszą manną) i wstawiam do piekarnika na 45-50 minut. Piekę do tzw. suchego patyczka.
Przekładanie ciasta
Wystudzone ciasto choinka można, opcjonalnie, przekroić na dwa placki i przełożyć konfiturą, marmoladą lub dżemem.
Dekorowanie
Marcepan rozcieram z barwnikiem spożywczym (wg przepisu na opakowaniu) i rozwałkowuję na silikonowej stolnicy lub na kawałku papieru do pieczenia.
Przekładam marcepan na wierzch ciasta i dopasowuję do zaokrąglonych kształtów ciasta choinka za pomocą metalowej łyżki.
W masę marcepanową wgniatam delikatnie dekoracje z perełek i gwiazdek.