Ciasto czekoladowe z gruszkami - przepis na ciasto czekoladowe z dodatkiem całych gruszek i polewą czekoladową. Łatwe i szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami - przepis krok po kroku.
2,5szklanki mąkiprzesiana lub mąki pszennej razowej
1łyżka cynamonuprzesiany
1łyżeczkakardamonuprzesiany
4łyżki gorzkiego kakaoprzesiane
½-¾szklanki cukrumożna zastąpić ksylitolem
3łyżeczki proszku do pieczeniaprzesiany
Składniki mokre
3jajka
¾szklanki oleju lub stopionego masła
¾szklanki mleka, jogurtu naturalnego, maślanki lub wody
Dodatkowo
7niewielkich gruszekumyte, ze skórką, z wyciętymi dolnymi szypułkami
Instrukcje
Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 °C (góra+dół) lub 160 °C (termoobieg) (czas nagrzewania piekarnika to czas mieszania składników).
Składniki suche mieszam w misce.
W drugiej misce rozkłócam widelcem jajka, mieszając z mlekiem i olejem.
Przelewam składniki mokre do suchych i dokładnie, szybko mieszam.
Nakładam masę do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub bułką tartą.
Na wierzchu ciasta układam całe gruszki i delikatnie dociskam.
Wstawiam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekę przez 50-60 minut, aż do wyrośnięcia i podsuszenia wierzchu.W trakcie pieczenia nie otwieram piekarnika! Na 5 minut przed końcem pieczenia uchylam drzwiczki i sprawdzam drewnianym patyczkiem wbitym w środek czy ciasto nie jest surowe. W razie potrzeby kolejną próbę przeprowadzam po 5 minutach.
Od razu po upieczeniu wyjmuję z piekarnika i studzę na kratce.
Wystudzone ciasto czekoladowe z gruszkami można, opcjonalnie, udekorować polewą czekoladową.