½łyżeczki ziela angielskiegoroztłuczone w moździerzu
szczypta soli
Polewa
100ggorzkiej czekolady
25gmasłaczekolada i masło rozpuszczone w kąpieli wodnej
Do dekoracji
owocenp. truskawki, maliny, banan skropiony sokiem z cytryny, plastry brzoskwiń z puszki lub kandyzowana skórka z pomarańczy
świeża mięta
Instrukcje
Piwo, cukier i masło podgrzewam w garnku aż do połączenia wszystkich składników.
Mąkę przesiewam z kakao, solą i proszkiem do pieczenia oraz zielem angielskim i wlewam przestudzoną (nie może być gorąca) mieszankę piwną.
Dodaję jajka i dokładnie mieszam łyżką do połączenia wszystkich składników.
Przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką/bułką tartą/kaszą manną i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (góra+dół) lub 160 st. C (termoobieg) przez ok 50-60 minut, do suchego patyczka.UWAGA: W trakcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika. Po 50 minutach uchylam drzwiczki, wbijam w środek ciasta drewniany patyczek. Jeśli po wyjęciu jest suchy, od razu wyjmuję ciasto i studzę na kratce. Jeśli jest wilgotny, kolejną próbę przeprowadzam po 5-10 minutach.
Wystudzone ciasto wyjmuję z tortownicy i dekoruję polewą, a kiedy wierzch zastygnie, układam dekoracyjnie owoce i miętę.
Ciasto czekoladowe z piwem bez jajek - każde 1 jajko trzeba zastąpić 1 łyżką zmielonych w młynku elektrycznym lub blenderze nasion lnu złocistego (jasne) lub siemienia lnianego (ciemne), zalanych wcześniej 2-3 łyżkami gorącej wody i odstawionych do wystudzenia.