Najlepsze ciasto drożdżowe idealne - przepis krok po kroku i porady jak upiec drożdżowe ciasto z mąki pszennej, mleka, żółtek i masła, pachnące wanilią lub skórką z cytryny.
½kgmąkiprzesiana; najlepszy efekt da mąka pszenna typ 500 (wrocławska lub 550 (luksusowa), z której ciasto wyrośnie najpięknie; najniższy indeks glikemiczny zapewni mąka orkiszowa lub razowa, choć nada ciastu ciemniejszą barwę i mniejszą puszystość)
30gdrożdżyświeże
½lmlekakilka łyżek odlewam do rozczynu
3żółtka
1szklanka cukru
100gmasła½ kostki; stopione
1łyżeczka ekstraktu z waniliiopcjonalnie
1cytrynaopcjonalnie; tylko starta skórka
Instrukcje
Rozczyn
Drożdże rozcieram w misce z 1 łyżką cukru, kilkoma łyżkami mąki i ciepłym mlekiem, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstawiam przykryte, w ciepłe miejsce, bez przeciągów, do wyrośnięcia.
Zagniatanie
W dużej misce ugniatam mąkę z żółtkami, wyrośniętym rozczynem drożdżowym, pozostałym mlekiem, wanilią, skórką z cytryny i pozostałym cukrem.
W trakcie wyrabiania do masy wtłaczam jak największą ilość powietrza.
Odstawiam wyrobione, przykryte ściereczką ciasto w ciepłe miejsce, bez przeciągów i czekam, aż zacznie bąbelkować.
Kiedy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się bąbelki, dodaję stopione i przestudzone masło. Wyrabiam całość, aż będzie odchodzić od ręki (można ewentualnie podsypać odrobinę mąki, ale ciasto nie powinno być zbyt suche). Nawet jeśli będzie się wydawało zbyt mokre, w trakcie intensywnego wyrabiania mąka pochłonie nadmiar wilgoci.
Przekładam ciasto do natłuszczonej i obsypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Przykryte ciasto odstawiam w ciepłe miejsce, bez przeciągów, do wyrośnięcia.
Kiedy podwoi swoją objętość (po ok. 30-60 minutach), wstawiam je do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę przez ok. 30 minut.
Wierzch ciasta powinien nabrać złocistego koloru, a środek można sprawdzić, wbijając drewniany patyczek – po wyjęciu powinien pozostać suchy.
Uwagi
Ciasto drożdżowe bez cukru - rozczyn drożdżowy można przygotować, wykorzystując tylko jedną łyżeczkę cukru (zostanie rozłożony przez drożdże w wyniku fermentacji) lub całkowicie go pomijając, bo drożdże mogą się też odżywić węglowodanami zawartymi w mące. Żeby ciasto drożdżowe bez cukru było słodkie, dopiero podczas mieszania z tłuszczem można dosłodzić je zamiennikiem cukru. Do posłodzenia ciasta drożdżowego nie nada się ksylitol czy miód, bo oba te składniki wykazują działanie drożdżobójcze. Cukier można natomiast zastąpić syropem z agawy (3-5 łyżek na 500 g mąki; pamiętając, żeby zmniejszyć o połowę ilość dodawanego do ciasta mleka) lub bardzo dojrzałym bananem, rozgniecionym za pomocą widelca (zmniejszając ilość mleka o ⅓). Ciasto drożdżowe bez jajek - słodkie ciasto o delikatnej konsystencji można przygotować, zastępując mleko maślanką, a żółtka - ½ rozgniecionego, bardzo dojrzałego banana (lub niedużego, miękkiego i kremowego awokado) lub 3 łyżkami musu jabłkowego.Przydatne poradniki: