Ciasto leśny mech, znane jako ciasto leśne runo lub ciasto mech w lesie to pyszne ciasto ze szpinakiem i kremem z bitej śmietany lub jogurtu naturalnego, posypane leśnymi owocami lub innymi dodatkami w czerwonym, niebieskim i fioletowym kolorze. Doskonałe ciasto szpinakowe.
300gmrożonego szpinakuokoło; rozdrobniony, bez dodatku sera, śmietany i wytrawnych przypraw; rozmrożony na gęstym sicie i dobrze odciśnięty; szpinak ważę przed rozmrożeniem
1⅔szklankimąkikrupczatka lub mąka pszenna orkiszowa o niskim typie przemiału; można też wykorzystać kaszę mannę wymieszaną pół na pół z mąką tortową
¾-1szklankacukrubiały, brązowy lub ksylitol
2jajkao temperaturze pokojowej
1szklankaolejunp. rzepakowy o łagodnym smaku, bez goryczki lub słonecznikowy; o temperaturze pokojowej
2łyżeczki proszku do pieczenia
wanilia1 łyżeczka ekstraktu lub miąższ z 1 laski wanilii
Do przełożenia (do wyboru)
krem z bitej śmietanyok. 500 ml ubitej śmietanki kremówki 30-36%, pod koniec ubijania usztywnione 1 opakowaniem galaretki agrestowej, dokładnie rozpuszczonej w ⅓ szklanki gorącej wody
krem jogurtowyprzygotowany z ok. 800 g jogurtu greckiego, pod koniec ubijania usztywniony 1 opakowaniem galaretki agrestowej, dokładnie rozpuszczonej w ⅓ szklanki gorącej wody
Do dekoracji (do wyboru)
nasiona z połowy owocu granatu
50gmalin
50gjeżyn lub jagód
50gborówek amerykańskich
Instrukcje
Zielone ciasto szpinakowe
Nastawiamy piekarnik na 180 °C (góra + dół) lub 160 °C (termoobieg). Czas nagrzewania piekarnika to czas mieszania składników. Całe jajka ucieramy z cukrem na najwyższych obrotach miksera.
Stopniowo, cały czas miksując, cienką strużką, wlewamy cały olej.
Dodajemy wanilię i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na najniższych obrotach miksera, do połączenia składników.
Dodajemy szpinak i mieszamy całość za pomocą łyżki lub na bardzo niskich obrotach miksera, do połączenia składników.
Przelewamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/kaszą manną/bułką tartą.
Wstawiamy ciasto do piekarnika na ok. 50 minut. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika, a 5 minut przed końcem delikatnie uchylamy i wbijamy w ciasto drewniany patyczek lub wykałaczkę.
Jeśli wykałaczka jest sucha, od razu wyjmujemy ciasto z piekarnika i stawiamy, w blaszce, do wystudzenia na kratce (od spodu do blaszki musi mieć dostęp powietrze).
Całkowicie wystudzone ciasto wyjmujemy (razem z papierem - nie odrywamy) z foremki i odkrawamy wierzch (ok. ⅓ wysokości ciasta).
Rozkruszamy odcięty wierzch palcami.
Przekładanie kremem
Po wystudzeniu ciasta przygotowujemy krem i wykładamy na zielonym spodzie (można wcześniej nasączyć ciasto, np. likierem pomarańczowym). Jeśli krem wyszedł za rzadki, można nakładać go partiami i wstawiać za każdym razem ciasto z nową warstwą kremu do lodówki, do stężenia)
Na kremie rozsypujemy pokruszony wierzch. Wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 1-2 godziny, do stężenia kremu.
Dekorowanie
Gotowe ciasto, przed lub po pokrojeniu, dekorujemy owocami.
Zamiast mrożonego, można wykorzystać świeży szpinak. ok. 500 g szpinaku (nieduże listki) należy dokładnie umyć, sparzyć 1 l wrzątku, bardzo dobrze odcisnąć na gęstym sicie i zmiksować w blenderze.Przydatne poradniki: