Ciasto na pierogi bezglutenowe z mąki gryczanej, ryżowej, skrobi kukurydzianej i tapioki z olejem i solą. Sprawdzony przepis na bezglutenowe ciasto na pierogi.
Słowo kluczowe: bezglutenowe ciasto na pierogi, ciasto na pierogi bez glutenu, ciasto na pierogi bezglutenowe, przepis na ciasto na pierogi bez glutenu, przepis na ciasto na pierogi bezglutenowe
Servings: 80pierogów (ok.)
Calories: 278.62kcal
Author: Dorota Kamińska
Składniki
50gskrobi kukurydzianejw białym kolorze, tzw. mazeina, maze flour; nie mylić z mąką kukurydzianą, która jest żółta
50gmąki gryczanej lub ciemnej ryżowejciemna mąka ryżowa powstaje po zmieleniu brązowego lub czerwonego ryżu; mąka gryczana powstaje po zmieleniu białej, nieprażonej kaszy gryczanej
75gbiałej mąki ryżowej z ryżu kleistegopowstaje po zmieleniu białego ryżu kleistego
75gmąki ziemniaczanejbiała skrobia ziemniaczana
125gsproszkowanej tapioki
4łyżkioleju
½łyżeczkisoli
200mlgorącej wodyok. ¾ szklanki; zagotowana, następnie odstawiona na 2 minuty
Instrukcje
Wszystkie składniki suche przesypuję do miski i zalewam gorącą wodą.
Mieszam za pomocą łyżki, starając się rozprowadzić wilgoć po jak największej ilości mąki.
Kiedy ciasto przestygnie i nie będzie parzyć w palce, dodaję olej.
Wyrabiam przez ok. 10 minut, w razie potrzeby podsypując odrobinę dodatkowej mąki lub dodając niewiele wody.
UWAGA: może się wydawać, że wody jest za mało, ale w trakcie wyrabiania stopniowo zwiększa się wilgotność ciasta.
Zawijam ciasto w folię spożywczą i odstawiam do lodówki na ok. 1 godzinę.
Rozwałkowuję cienko ciasto na omączonej stolnicy i wykrawam kółka na pierogi. Nadziewam farszem, wkładam do delikatnie delikatnie gotującej, osolonej wody, zwiększam ogień i wyjmuję jak tylko wypłyną na powierzchnię.
Ciasto nadaje się też do przygotowania pierogów smażonych na głębokim tłuszczu oraz tych pieczonych w piekarniku.
Cienko rozwałkowane, pokrojone w trójkąty, z dodatkiem przypraw i/lub ziół, można usmażyć to ciasto na patelni bez tłuszczu (najlepiej żeliwnej lub innej, nieprzywierającej) i przygotować pyszne, bezglutenowe chipsy tortillas o minimalnej zawartości tłuszczu.