Ciasto na pierogi z drożdżami - pulchniejsze i delikatniejsze. Prosty przepis na ciasto na pierogi z dodatkiem drożdży dla uzyskania większej miękkości i lekkości.
Słowo kluczowe: ciasto na pierogi z dodatkiem drożdży, ciasto na pierogi z drożdżami, ciasto na pierogi z drożdżami przepis, drożdże w cieście na pierogi
Servings: 100pierogów (ok.)
Calories: 144.57kcal
Author: Dorota Kamińska
Składniki
2szklankimąki
¼szklankiciepłej wody
¾szklankigorącej wody
1jajko
1łyżeczkaoleju
⅓łyżeczkiświeżych drożdży
1szczyptasoli
Instrukcje
Mąkę przesiewam do miski lub na stolnicę, na środku kopca tworzę wgłębienie.
Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie.
Wodę z drożdżami, olej, jajko i sól dodaję do mąki.
Rozpoczynam zagniatanie ciasta, podsypując suchą mąkę z boków do wilgotnego środka. Stopniowo wlewam gorącą wodę w trakcie wyrabiania. Ciasto potrzebuje 10 minut zagniatania.