Ciasto półfrancuskie serowe - przepis krok po kroku. Idealne serowe ciasto półfrancuskie przygotowane poprzez posiekanie mąki z masłem, a następnie zagniecenie z białym serem i jajkiem.
300gmąkipszenna typ 400-500 lub orkiszowa typ 500-650 dla niższego indeksu glikemicznego; przesiana
300gsera białegołagodny w smaku, dobrze odciśnięty na sicie
300gmasładobrze schłodzone
1jajkomałe, rozmiar S
Instrukcje
Siekanie mąki z masłem na serowe ciasto półfrancuskie
Mąkę i masło siekam nożem lub drewnianą łopatką na stolnicy lub w dużej misce.
Dodaję ser i jajko i szybko zagniatam ciasto (o konsystencji jak ciasto na pierogi). Gdyby ser okazał się zbyt suchy i ciasto trudno się wyrabiało, można rozrzedzić je 2 łyżkami śmietany.
Wałkuję ciasto na grubość ½ cm, kroję w pożądane kształty, wypełniam nadzieniem.
Rogaliki, ciastka lub paszteciki z ciasta półfrancuskiego serowego, posmarowane rozkłóconym jajkiem, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 °C i piekę przez ok. 20-30 minut, w zależności od wielkości ciastek i ilości nadzienia.