Ciasto półfrancuskie śmietanowe - przepis krok po kroku. Idealne śmietankowe ciasto półfrancuskie przygotowane poprzez posiekanie mąki z masłem, a następnie zagniecenie z żółtkami, śmietaną i jajkiem.
250gmąkipszenna typ 400-500 lub orkiszowa typ 500-650 dla niższego indeksu glikemicznego; przesiana
100gkwaśnej śmietany12-18% tłuszczu
225gmasładobrze schłodzone
1jajko
2żółtka
Instrukcje
Mąkę i masło siekam nożem lub drewnianą łopatką na stolnicy.
Dodaję żółtka, śmietanę i jajko i szybko zagniatam ciasto (o konsystencji jak ciasto na pierogi).
Przekładam ciasto do miski oprószonej mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam na ok. 12 godzin w chłodne miejsce.
Wałkuję schłodzone ciasto na grubość ½ cm, kroję w pożądane kształty, wypełniam nadzieniem.
Rogaliki, ciastka lub paszteciki z ciasta półfrancuskiego śmietanowego, posmarowane rozkłóconym jajkiem, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 °C i piekę przez ok. 20-30 minut, w zależności od wielkości ciastek i ilości nadzienia.