Ciasto truskawkowe pole to efektowne ciasto ze szpinakiem na czekoladowym spodzie, przekładane kremem jogurtowym i udekorowane truskawkami, upieczone na bazie mąki orkiszowej i czerwonej fasoli i słodzone ksylitolem.
225gczerwonej fasoliugotowana lub z puszki, odcedzona z zalewy
2jajkao temperaturze pokojowej
2łyżeczki proszku do pieczenia
4łyżki kakao
½szklanki oleju
½-¾szklanki cukrupolecam ksylitol
Ciasto szpinakowe
300gmrożonego szpinaku
1⅔szklanki mąki orkiszowej
¾-1szklanka cukrupolecam ksylitol
2jajkao temperaturze pokojowej
1szklanka oleju
2łyżeczki proszku do pieczenia
1łyżeczka ekstraktu z waniliilub miąższ z ½ laski wanilii
Krem jogurtowy
800gjogurtu greckiegoprzez noc odcedzony na sicie wyłożonym papierowym ręcznikiem
⅓szklanki soku z limonki lub cytryny
½szklanki cukrupolecam ksylitol
5gagarulub 10 g żelatyny
Dodatkowo
20dużych truskawekok. 500 g; w 9 truskawkach pozostawione szypułki i odcięte końce; pozostałe truskawki pokrojone w grubszą kostkę
Instrukcje
Ciasto szpinakowe
Szpinak rozmrażam i dokładnie odciskam na gęstym sicie.
Wszystkie składniki, oprócz mąki, miksuję w blenderze lub za pomocą miksera - rozmiksowując najpierw jajka z cukrem, następnie cienką strużką wlewając olej, a na koniec dodając pozostałe składniki.
Dodaję mąkę i delikatnie mieszam, do połączenia składników.
Ciasto czekoladowe
Wszystkie składniki miksuję w blenderze do połączenia.
Pieczenie obu ciast
Przekładam masy do dwóch foremek wysmarowanych tłuszczem i posypanych mąką/bułką tartą/kaszą manną. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra+dół) lub 160 °C (termoobieg) na 30 minut. Po upieczeniu, do tzw. suchego patyczka, wyjmuję z piekarnika i studzę na kratce.
Ciasto szpinakowe przekrawam na 2 placki na ⅓ jego wysokości. Cieńszy placek rozkruszam.
Krem jogurtowy
Agar lub żelatynę rozpuszczam w garnku, na średnim ogniu, w soku z limonki lub cytryny, dokładnie mieszając. Zdejmuję z ognia.
Do masy dodaję 1 łyżkę odcedzonego jogurtu i dokładnie mieszam.
Łyżka po łyżce, dodaję do masy kolejne porcje jogurtu oraz ksylitolu, rozmiksowując za każdym razem za pomocą miksera.
Składanie ciasta
Połowę kremu wykładam na czekoladowy placek i posypuję pokrojonymi w kostkę truskawkami. Przykrywam szpinakowym plackiem.
Drugą połowę kremu wykładam na szpinakowy placek i posypuję pokrojonymi w kostkę truskawkami. Przykrywam rozkruszonym ciastem.
Dekoruję ciasto truskawkami i odstawiam na ok. 2 godziny do schłodzenia w lodówce.